Funkcja zysku firmy, maksymalizacja zysku
Ania: Firma produkuje dwa substytucyjne wyroby w warunkach monopolu (tzn. ceny obu wyrobów P1 i P2
będą się zmieniać w zależności od poziomu sprzedaży). Zakładamy, że poziom produkcji tożsamy
jest z poziomem sprzedaży (tzn. nie uwzględniamy możliwości gromadzenia zapasów). Niech
funkcje popytu Q1 i Q2 dane będą równaniami: Q1=40−2P1+P2; Q2=15+P1−P2. Funkcja kosztu ma
postać: C(Q1,Q2)=Q12+Q1Q2+Q22.
Sformułuj funkcję zysku tej firmy i znajdź poziomy produkcji Q1 i Q2 maksymalizujące zysk.
Znajdź ceny P1 i P2 maksymalizujące zysk. Znajdź maksymalny zysk.
Będę wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu chociaż części zadania.
24 sty 15:01