Dzienny utarg w markecie jest zmienną losową X
Kamila: Zakładamy, że dzienny utarg w pewnym markecie jest zmienną losową X o rozkładzie normalnym
N(50, 102) (w tysiącach PLN). Zakładamy ponadto, że zmienne X1,....,X25 opisujące utarg w
kolejnych dniach miesiąca (miesiąc ma 25 dni roboczych) są niezależne i mają taki sam rozkład
N(50, 102). Niech S = X1 + ... + X25 będzie sumarycznym utargiem w ciągu miesiąca, a X' =
S/25 − średnim utargiem.
a) Oblicz E(X')
b) Oblicz odchylenie standardowe średniej D(X').
c) Znajdź liczbę a taką, że P(S ≤ a) = 0.975
d) Oblicz P(S > 1300)
Z góry dziękuję za pomoc (głównie chodzi mi o wzory / twierdzenia, z których można tu
skorzystać)
24 sty 14:58
24 sty 16:10
Kamila: Ktoś pomoże?
25 sty 16:27
Kamila: Proszę...
26 sty 09:09
26 sty 14:20