Wartości własne macierzy
terd: Mam macierz A=
|−1 0 0 |
|−2 −5 2|
|−6 −12 5|
Próbuje znaleźć jej wartości własne, które powinny wyjść −1 i 1, ale mi nie wychodzi, ktoś
pomoże?
24 sty 14:11
pudel i hanecka:
1i−1 to dwie różne wartości równania charakterystycznego tej macierzy
24 sty 16:14
ABC:
przecież są proste rachunki w wyznaczniku

(−1−α)(−5−α)(5−α)+24(−1−α)=0
(1+α)(25−α
2)−24−24α=0
25−α
2+25α−α
3−24−24α=0
−α
3−α
2+α+1=0
−α
2(α+1)+(α+1)=0
(α+1)(1−α
2)=0
(α+1)(1−α)(1+α)=0
−1 jest podwójnym pierwiastkiem, 1 pojedynczym
24 sty 16:34
Satan: A jeszcze prościej będzie względem pierwszego wiersza:
−(1+λ)*|−5−λ 2|
|−12 5−λ| =
−(1 + λ)( −(5 + λ)*(5 − λ) + 24) = −(1 + λ)(−25 + λ2 + 24) = −(1 + λ)(λ2 − 1) =
= −(λ + 1)(λ + 1)(λ − 1) = −(λ + 1)2(λ − 1)
24 sty 19:10