Całkuj przez części wsk: f'=1
początkujący: ∫ loge (x2 − 1) dx =
Oczywiście wiem, ze loge = ln jednak nie wiem co gdzie podstawić
24 sty 13:13
24 sty 13:17
wredulus_pospolitus:
v' = 1 ; v = x
| | 2x | |
u = ln(x2−1) ; u' = |
| |
| | x2−1 | |
później całka jaka powstanie dzielisz na dwie elementarne
24 sty 13:22
początkujący : | | 2x | | 2x | | 2x | | x | | 2x | |
x |
| −∫ |
| dx = x |
| − 2 ∫ |
| dx = x |
| |
| | x2−1 | | x2−1 | | x2−1 | | x2−1 | | x2−1 | |
?
24 sty 13:51
Jerzy:
Do bani.
| | x2 | | x2−1 + 1 | |
... = x*ln(x2 − 1) − 2∫ |
| dx = x*ln(x2 − 1) − 2∫ |
| dx = ... |
| | x2 − 1 | | x2 − 1 | |
24 sty 14:12
Mariusz:
Czasem przy całkowaniu przez części można wykorzystać stałą całkowania
przy dobieraniu części jednak tutaj za mało się skróci gdy weźmiemy
inną pierwotną jedynki
24 sty 15:01