wyprowadzenie wzoru w okręgu wpisanym w trójkąt równoramienny
rrroback: Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie wzoru dotyczącego okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny.
Nie wiem jak on został wyprowadzony.
Dane: trójkąt równoramienny o podstawie a, bokach b i wysokości h. Wpisany okrąg o promieniu r.
Wzór: r/0.5a=h−r/b
24 sty 12:35
wredulus_pospolitus:

x = h−r
z podobieństwa trójkątów wynika:
24 sty 13:03
rrroback: dzięki za odpowiedź, chociaż rozumiem i nie rozumiem. podejrzewałem, że chodzi o podobieństwo
trójkątów, ale nie potrafię zobaczyć których
24 sty 13:44
ite:

można do udowodnić ze wzorów na pola Δ
(a+b+b)r=ah
ar+2br=ah
a(h−r)=2br
(a/2)(h−r)=br
24 sty 14:06
rrroback: dzięki! to zrozumiałem

ale chciałbym też zrozumieć opcję z podobieństwem
24 sty 14:33
ite:

znacznie krócej sposobem
Blee
ΔACE≈ΔCSD (kkk)
24 sty 15:19
Jerzy:
Porównujecie stosunek dwóch przyprostokatnych, do stosunku dwóch przciwprostokątnych.
Na jakiej podstawie ?
24 sty 15:30
Jerzy:
Dlaczego mieszacie do tego trójkąt ASE ?
24 sty 15:32
ite:
Z podobieństwa trójkątów w wynika, że najkrótszy bok mniejszego trójkąta do najkrótszego boku
większego trójkąta ma się tak, jak najdłuższy do najdłuższego.
To się nie zgadza?
24 sty 15:38
ite:
ΔASE nie biorę pod uwagę, AE to u mnie najkrótszy bok ΔACE
24 sty 15:40
Jerzy:
Tak, teraz się zgadza
24 sty 15:46
ite: uff!
24 sty 15:50
rrroback: Jeszcze raz dzięki

Wszystko jasne
24 sty 15:55