Proszęo pomoc w rozwiązaniu.
amd: Ze zbioru {1,2,3, ..., 100} losujemy ze zwracaniem dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 3.
24 sty 10:41
wredulus_pospolitus:
rozpatrujesz dwa przypadki:
1) wylosowano dwukrotnie liczby podzielne przez '3'
2) wylosowano raz liczbę która daje resztę 1 przy dzieleniu (czyli 1,4,7,....), a raz liczbę
dającą resztę 2 przy dzieleniu (czyli 2,5,8,....)
24 sty 10:45
amd: Dziękuję za już, ale mam wątpliwość, czy drugi przypadek jest prawidłowy − na przykład układ
liczb 1*2 nie jest podzielny przez trzy.
24 sty 11:35
Jerzy:
Zdarzenie A' polega na tym, ze iloczyn wylosowanych liczb nie jest podzielny przez 3 (kazda z
nich nie jest podzielna przez 3).
Takich liczb jest 100−33=67
a1=3
an=99
99=3+3(n−1)
96=3n−3
99=3n
33=n
P(A')=67/100*67/100=4489/10000
P(A)=1−P(A')
P(A)=5511/10000
24 sty 11:42
Jerzy:
A jeśli nie chcesz korzystać z A',to:
albo obie dziela sie przez 3 , albo tylko jedna:
|A| = 33*33 + 33*67 = 5511
24 sty 11:45
wredulus_pospolitus:
ach ... iloczyn ma być podzielny

Ja napisałem dla sumy
24 sty 12:03
Jerzy:
Najwyraźniej tak
24 sty 12:06
amd: Dziękuję bardzo.
24 sty 12:18
ite:
czy to sie zgadza
33*33 + 33*67 = 33*(33 + 67) = 33*100 ≠ 5511
? ? ?
24 sty 12:37
wredulus_pospolitus:
nie ... nie zgadza się bo Jerzy zrobił:
|A| − 33*33 +
2*33*67 = 5511
czyli tak jak powinno być
24 sty 12:48
ite:
A wzoru na kombinacje z powtórzeniami można użyć?
24 sty 13:41
Jerzy:
"Zjadłem" dwójkę
24 sty 14:22
Pytający:
Iteracjo, multizbiór {x,x} można wylosować na jeden sposób, natomiast multizbiór {x,y} na
| | | |
dwa sposoby ((x,y), (y,x)) i trzeba to uwzględnić. Znaczy dla |Ω|= | nie wszystkie |
| | |
zdarzenia mają takie samo prawdopodobieństwo, więc wtedy klasyczna definicja nie ma
zastosowania.
24 sty 15:40
ite: dziękuję za wyjaśnienie
24 sty 15:42