Samochody i procenty
Jakubek21: Proszę o rozwiązanie

ile procent całości trzeba zmniejszyć liczbę samochodów z 4 osobami aby
prawdopodobieństwo
wylosowania samochodu, w którym jest nie więcej niż osoby było równe 0.8
Procenty samochodów:
5 osobowe − 5%
4 osobowe − 35%
3 osobowe − 15%
2 osobowe − 25%
1 osobowe − 20%
.
24 sty 10:27
Jakubek21: Nie więcej niż 3 osoby*
24 sty 10:35
wredulus_pospolitus:
Szukana
P(A) = 0.8
x −−− obecna liczba (ogółem) samochodów
y −−− o ile zmniejszono liczbę samochodów
| 0.2y + 0.25y + 0.15y | |
P(A) = |
| = |
| 0.2y + 0.25y + 0.15y + 0.35y − x + 0.05y | |
0.6y = 0.8y − 0.8x
0.8x = 0.2y
czyli o 25% (ogółu) samochodów
24 sty 10:42
wredulus_pospolitus:
Sprawdzenie.
Wtedy samochodów z czterema osobami będzie dokładnie 0.1y
liczymy:
| 0.2y + 0.25y + 0.15y | |
P(A) = |
| = |
| 0.2y + 0.25y + 0.15y + 0.1y + 0.05y | |
24 sty 10:44
Jakubek21: Dzięki kolego
24 sty 10:47
24 sty 10:49