Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Adrian: Witam mam wyznaczyć ekstrema funkcji f(x,y)=x3+y3
Hesjan(P0) wychodzi macierzą pół określona z samami 0 napisałem trzecią różniczkę funkcji i co
ma
mi z niej wyniknąć ? jak mogę określić czy jest tam punkt siodłowy brakuje mi wniosku.
24 sty 10:14
jc: Przecież nie ekstremów. Zwiększając x zawsze zwiększysz wartość funkcji, a zmniejszając
zmniejszysz.
24 sty 10:20
ABC:
na piechotę łatwo pokazać żę w dowolnie małym otoczeniu (0,0) funkcja przyjmuje zarówno
wartości dodatnie jak i ujemne
24 sty 10:35
Adrian: Hmm racja mogę tak zrobić po prostu u mnie na wykładzie doktor napisał 3 różniczkę funkcji
licząc
oczywiście pochodne i stwierdził że jest tam punkt siodłowy, po prostu nie rozumiem jak to
stwierdzi
@ABC @jc
Podobnie zrobił przy funkcji x
4+y
3−2x
2−2y
2+4xy Kiedy Hesjan 2x2 od (0,
0) wyszedł =0 wtedt napisał 3 jak i 4 różniczkę
x
4+y
3−2x
2−2y
2−4xy
napisał 3 różniczkę i zrobił to samo i po prostu nie wiem dlaczego
a raczej jak wyciągnął z
niej
wnioski
24 sty 10:50
Adrian: Może polecicie jakieś książki do tego bo wszędzie gdzie znalazłem zwykle macierz jest określona
i
można to wywnioskować. Nie mogę znaleźć przykładów z macierzą pół określoną ujemnie czy
dodatnie na waziaku też nic nie znalazłem, Krysickiego mam w rękach i lipa
24 sty 10:57
ABC:
książki gdzie to byłoby badane przy użyciu różniczek wyższych rzędów to jakoś niespecjalnie
przychodzą mi na myśl,
to chyba upierdliwe jest , rachunek tensorowy jest potrzebny
24 sty 11:28
Adrian: u robi się ciekawie tym bardziej że na uczelni zrobili mi analizę 1 i pół analizy 2 w 5 tygodni
24 sty 11:33
ABC: chociaż jakby się uparł może w tradycyjnym zapisie Fichtenholz tom 1 o tym pisze trochę,
rozważa te różniczki jako wielomiany jednorodne czy coś takiego zamiast mówić o odwzorowaniach
wieloliniowych, ale zapisy długie są
24 sty 11:47