grupy
grupy:
Niech R bedzie pierscieniem przemiennym z jedynka, x,y∊R oraz a∊R*.
Udowodnic, ze jezeli x|y i x∉R* i y jest nierozkladalny, to x tez jest nierozkladalny.
x≠0, bo to dzielnik
y≠0, bo jest nierozkladalny
a≠0, bo jest odwracalny
x|y, czyli istnieje b∊R takie, ze y=bx.
y jest nierozkladalny oraz x∉R*, wiec b∊R*.
Skoro b∊R*, to istnieje c∊R* takie, ze bc=1, czyli b−1=c.
bx=y/*b−1
x=b−1y
x=cy oraz c∊R* oraz x∉R*, czyli x jest nieodwracalny oraz x≠0, bo to dzielniik.
Zatem x jest nierozkladalny.
Dobrze?
24 sty 10:07
Adamm:
y = kx dla pewnego k∊R
wtedy k∊R* z nierozkładalności y
załóżmy że x jest rozkładalny
zatem x = ab gdzie a i b∉R*
y = (ka)b
wtedy ka jest nieodwracalny, bo gdyby istniał c że
cka = 0, to a∊R*
sprzeczność z nierozkładalnością y
więc x jest nierozkładalny
24 sty 11:35