Dowód wielomian.
dario: Trzy pierwiastki wielomianu o współczynnikach całkowitych tworzą ciąg arytmetyczny. Ich suma
wynosi 21, a iloczyn 315. Wykaż, że dla każdej całkowitej liczby nieparzystej wielomian ten
przyjmuje wartość podzielną przez 48.
23 sty 22:02
Eta:
Pierwiastki tworzące ciąg arytmetyczny
k−r,k,k+r
z treści zadania k−r+k+k+r=21 ⇒ k=7 i (7−r)*7(7+r)=315 ⇒ ........ r=2 v r= −2
zatem pierwiastkami są: 5,7,9 ( lub 9,7,5 ( kolejność bez znaczenia
to W(x)= a(x−5)(x−7)(x−9)
W(2n+1) = a(2n−4)(2n−6)(2n−8) = 8a(n−2)(n−3)(n−4)
(n−2)(n−3)(n−4) −−− iloczyn kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 6
zatem W(2n+1) jest podzielny przez 48
c.n.w.
23 sty 22:18
Eta:
23 sty 22:38
dario: dziękuje bardzo
23 sty 23:20