Kolokwium całka niewłaściwa
Kamila111: Oblicz całkę niewłaściwą
∫1∞ U {1} {x} dx
∫−∞−1 U {1}{x2} dx −> tutaj na dole ma być −∞ a na górze −1
pomógłby ktoś to rozwiązać? to tylko 2 / 10 przykladow potrzebuje zobaczyć jak to się robi.
23 sty 21:57
ABC:
| | 1 | |
Kamila liczysz sobie ∫1k |
| dx = [ln x]1k= ln k− ln 1=ln k−0 =ln k |
| | x | |
a potem puszczasz k do
∞
lim
k→∞ ln k=+
∞
23 sty 22:05
ABC: ten drugi przykład:
| | 1 | | 1 | |
∫k−1 |
| dx =[−1/x]k−1=1−(−1/k)=1+ |
| |
| | x2 | | k | |
23 sty 22:16