trygonometria
kurnik: Dla jakich wartości parametru m równanie
[{2(1+cosx)}/{cos2x}=m/(1−cosx)
ma rozwiązanie?
2(1+cosx)(1−cosx)=mcos2x
2(1−cos2x)=mcos2x, ale cos2x=1−sin2x
2sin2x=m(1−2sin2x)
Co dalej?
23 sty 21:55
Eta:
i działaj ..... z założeniami na m
23 sty 22:04
dario: m={0,1,2,−2,−3} D=R−{−1}
gdy m=0 => sinx=0
gdy m=1=> sinx=1/2 lub −1/2
gdy m=2 =>sinx=√3/3 ~0,58
gdy m=−2=>sinx=sinx=1
gdy m=−3=>sinx=√3/2 lub −√3/2
dobrze mysle?
23 sty 22:41
Bleee: Przepraszam bardzo, ale gdzie początkowe założenia
23 sty 22:44
Eta:
Maturzysta pewnikiem je dopisze ............

cos2x≠0 i 1−cosx≠0 ⇒ .....................
23 sty 22:47
Eta:
| | m | |
0 ≤ |
| ≤1 ................................. |
| | 2(m+1) | |
23 sty 22:48
dario: Odp: m∊(−∞,−2)∪(0,+∞)?
23 sty 22:59