3+sinx | ||
Oblicz całkę ∫ | ||
1+cosx |
3 | sin(x) | |||
∫ | dx+∫ | dx | ||
1+cos(x) | 1+cos(x) |
3 | sin(x) | ||||||||||||||||||||||||||||||
∫ | dx+∫ | dx | |||||||||||||||||||||||||||||
| 1+cos(x) |
1 | −sin(x) | ||||||||||||
3∫ | −∫ | dx | |||||||||||
| 1+cos(x) |
t2−1 | ||
sin(x)= | ||
t2+1 |
2t | ||
cos(x)= | ||
t2+1 |
2t(t2+1)−2t(t2−1) | ||
cos(x)dx= | dt | |
(t2+1)2 |
4t | ||
cos(x)dx= | dt | |
(t2+1)2 |
2t | 2t | 2 | ||
dx= | dt | |||
t2+1 | t2+1 | t2+1 |
2 | ||
dx= | dt | |
t2+1 |
| 2 | |||||||||||
∫ | dt | |||||||||||
| t2+1 |
| 2 | ||||||||
∫ | dt | ||||||||
| t2+1 |
8t2+4 | ||
∫ | dt | |
(t+1)2(t2+1) |
A | B | Ct+D | 8t2+4 | ||||
+ | + | = | |||||
t+1 | (t+1)2 | t2+1 | (t+1)2(t2+1) |
A | B | Ct+D | 8t2+4 | ||||
+ | + | = | |||||
t+1 | (t+1)2 | t2+1 | (t+1)2(t2+1) |
−2 | 6 | 2t | 8t2+4 | ||||
+ | + | = | |||||
t+1 | (t+1)2 | t2+1 | (t+1)2(t2+1) |
6 | ||
−2ln|t+1|− | +ln|t2+1|+C | |
t+1 |
6 | t2+1 | |||
− | +ln| | | | ||
t+1 | t2+2t+1 |
sin(x)−1 | 1 | |||
= 6 | +ln| | |+C | ||
cos(x)−sin(x)+1 | cos(x)+1 |
3 + sin x | 1 | cos x | sin x | |||||
∫ | = ∫(3* | − 3* | + | )dx | ||||
1 + cos x | sin2 x | sin2x | 1 + cos x |
3 | ||
=−3 ctg x + | − ln(1+cos x) | |
sin x |
3 + sinx | 1 | sinx | ||||
∫ | dx = 3 ∫ | dx + ∫ | dx = | |||
1 + cosx | 2 cos2(x/2) | 1 + cosx |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |