Ułamki proste
ssttz: jak zamienić x2(x−3)(x+3) na sumę ułamków prostych?
23 sty 21:34
Bleee:
Najpierw rozpisz tak aby licznik nie był tego samego stopnia co mianownik
23 sty 21:35
ssttz: Nadal nie rozumiem, jak robiłem prostsze przykłady to leciałem schematem i wychodziło.
23 sty 21:41
PW: Ten pierwszy krok
Bleee:
| x2 | | x2−9+9 | | 9 | |
| = |
| =1+ |
| |
| x2−9 | | x2−9 | | (x−3)(x+3) | |
23 sty 21:46
PW: A dalej nie "leć schematem", lecz pomyśl jak przedstawić
jako różnicę dwóch ułamków.
23 sty 21:48
ssttz: Dzięki, już sobie poradziłem.
23 sty 21:51
Mila:
Masz w liczniku i mianowniku wielomiany drugiego stopnia, trzeba wykonać dzielenie.
| x2 | | x2−9+9 | | 9 | |
| = |
| =1+ |
| |
| x2−9 | | x2−9 | | (x−3)*(x+3) | |
| 9 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−3)*(x+3) | | x−3 | | x+3 | |
9=A*(x+3)+B*(x−3)
9=Ax+3A+BX−3B
9=(A+B)*x+(3A−3B)
A+B=0
3A−3B=9/ :3,
A−B=3
A+B=0
| x2 | | 1.5 | | 1.5 | |
| =1+ |
| − |
| |
| x2−9 | | x−3 | | x+3 | |
23 sty 21:54