matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
Marcin:
5
Oblicz ∫
dx
(x−3)
2
23 sty 21:30
wredulus_pospolitus:
t = x−3 dt = dx
23 sty 21:32
Jerzy:
Podstaw: x − 3 = t ; dx = dt
1
.... = 5∫
dt = .... całka elementarna.
t
2
23 sty 21:34