Jakie jest prawdopodobieństwo, że minimum jedna z wylosowanych kart nie jest ase
Mich: Z talii 52 kart wyolosowano 3 karty. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że co najmniej jedna z
wylosowanych kart nie jest asem?
23 sty 20:49
wredulus_pospolitus:
Najłatwiej z przeciwnego ... czyli pytanie brzmi: jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania
trzech asów?
Liczysz.
23 sty 20:51
Jerzy:
Chyba nie tak

Zdarzenie przeciwne: wylosowano 3 asy lub wylosowano 2 asy.
23 sty 21:37
Jerzy:
Wycofuję post
23 sty 21:52
Mich: Prawdopodobieństwo wylosowania trzech asów obliczyłbym w ten sposób:
| | 4 | |
Pierwsze losowanie − |
| |
| | 52 | |
| | 4 | | 3 | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| = |
| * |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 52 | | 51 | | 50 | | 26 | | 17 | | 25 | | 11050 | | 5525 | |
| | 1 | |
Prawdopodobieństwo wylosowania trzech asów wynosi |
| |
| | 5525 | |
Tylko problem mam co dalej
23 sty 22:07
Bleee:
A dalej... Oboiczasz prawdopodobieństwo przeciwne czyli : 1 − to co obliczyles
23 sty 22:26
Mich: | | 1 | |
Czyli to prawdopodobieństwo wylosowania trzech asów P(A)= |
| |
| | 5525 | |
W takim razie:
Tak to ma wyglądać?
23 sty 22:33
Bleee:
Tak, o ile nie rabnales się gdzieś przy skracaniu
23 sty 22:41
Bleee:
Tak, o ile nie rabnales się gdzieś przy skracaniu
23 sty 22:41
Mila:
Dobrze.
23 sty 23:17
Mich: Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc i co najważniejsze, że nie dostałem gotowca tylko mogłem sam
dojść krok po kroku do wyniku!
23 sty 23:28
Mila:

Bardzo dobrze.
23 sty 23:32