Rozwiąż równania, pamiętaj o wyznaczeniu dziedziny.
Hall: | | 32x3 − 1 | |
8x = |
| |
| | 2x3 + 3x − 1 | |
23 sty 20:37
wredulus_pospolitus:
no to zacznij od wyznaczenia dziedziny
a następnie mnożysz licznik obie strony przez mianownik ... wszystko na jedną stronę i patrzysz
co się redukuje ... co zostaje ... i jakie całkowite pierwiastki będą
23 sty 20:42
wredulus_pospolitus:
PS. czy aby na pewno nie ma w mianowniku 2x
3 + 3x
2 − 1
23 sty 20:43
Hall: Właśnie nie ma tej potęgi 2 stopnia, dlatego sprawia mi to duży problem.
23 sty 20:47
ABC: brzydkie to jest bo pochodna 6x
2+3 jest dodatnia, wartości w(x)=2x
3+3x−1 mamy
w(0)=−1<0
w(1)=4>0
czyli jest jedyny rzeczywisty pierwiastek w (0,1) ale on nie jest ładny
23 sty 20:50
wredulus_pospolitus:
to życzę powodzenia w określaniu dziedziny
23 sty 20:54
wredulus_pospolitus:
co zresztą także ABC zauważył
23 sty 20:54
Mariusz:
Skoro pierwiastek rzeczywisty jest jedyny to wystarczą
wzory skróconego mnożenia,wzory Vieta i umiejętność rozwiązywania równania kwadratowego
23 sty 20:56
Mariusz:
Hall zacznij od tego że pierwiastek równania trzeciego stopnia jest w postaci
sumy dwóch składników
23 sty 21:00
ABC:
Hall jesteś licealistą czy studentem? Mariusz nie wiadomo czy on to wytrzyma
23 sty 21:03
Hall: Licealistą
23 sty 21:06
PW: To odpuść.
23 sty 21:08
ABC: dzielimy przez 2 stronami
przewidujemy że pierwiastkiem jest różnica liczb x=A−B
wtedy x
3=(A−B)
3=A
3−3A
2B+3AB
2−B
3=A
3−3AB(A−B)−B
3
stąd x
3−A
3+3ABx+B
3=0
x
3+3ABx−(A
3−B
3)=0
porównujemy z naszym wielomianem współczynniki i dostajemy układ
do tej pory rozumiesz Hall?
23 sty 21:17
PW: Nie wyznaczając dziedziny − po wymnożeniu przez mianownik otrzymamy równanie
16x
4−32x
3+24x
2−8x+1=0,
| | 1 | |
którego jednym z rozwiązań jest x1= |
| |
| | 2 | |
23 sty 21:18
Mariusz:
Tu nawet nie trzeba trygonometrią omijać zespolonych
Naprawdę wystarczą wzory skróconego mnożenia
Wzory Vieta mogą być pomocne ale bez nich też można się obyć
a równanie kwadratowe , no cóż można je rozwiązać wzorami skróconego mnożenia
najpierw na kwadrat sumy a później na różnicę kwadratów
23 sty 21:19
Hall: ABC, tak.
23 sty 21:20
Mariusz: ABC
x = A−B ?
Nie lepiej A+B
wtedy łatwiej zauważyć wzory Vieta
23 sty 21:21
ABC: no to tak
podnosimy pierwsze do potęgi 3
wprowadzamy nowe niewiadome A
3=u, B
3=v
Mariusz chce ci się rozpisać wzory Cardano tu?
23 sty 21:24
Mariusz:
A teraz coś widzisz ?
23 sty 21:26
ABC:
Ja idę tak jak Tartaglia , on jeszcze nie znał wzorów Viete'a i brał różnicę zamiast sumy.
23 sty 21:27
ABC: Hall w każdym razie z mojego układu mamy (już mi rachunków nie chce się wpisywać)
u=√(q/2)2+(p/3)3+q/2
v=√(q/2)2+(p/3)3−q/2
A=3√u
B=3√v
x=A−B
23 sty 21:33
Mariusz:
Może wzorów Vieta nie znał ale w tą różnicę nie chce mi się jakoś wierzyć
bo po co za wszelką cenę tak manipulowali stronami równania
aby nie mieć ujemnych współczynników nawet postaci równania było kilka
23 sty 21:33
ABC: gdzie p=3/2 a q=1/2
23 sty 21:34
Hall: Dobrze, rozwiążę ten układ równań, dziękuję za pomoc.
23 sty 21:35
ABC:
przy czym te wzory na przykład dla równania x3−6x−40=0 pierwiastek równy 4 dają w postaci:
3√20+14√2+3√20−14√2
więc czasem lepiej inaczej to liczyć
23 sty 21:38
PW: Panowie, ABC już określił dziedzinę o 20:50 − jest to zbiór D=R\{α}, gdzie α jest pewną
liczba z przedziału (0,1).
Do rozwiązania równania to wystarczy. Zacząłem o 21:18.
Jeżeli nie zaczniecie rozwiązywać równania, to po godzinie dojdziecie do konkluzji:
− Wykonaliśmy kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty.
23 sty 21:39
ABC: PW ale zobacz ile pisania

, a równanie z 21.18 to jedna linijka
(2x−1)
4=0
23 sty 21:43
PW: 
Dziękuję w imieniu licealisty (o ile nie pojechał do Italii).
23 sty 21:51
Mariusz:
Tak ale w treści jest jeszcze wyznaczenie dziedziny
23 sty 21:55
Hall: Jeszcze raz podziękuję wszystkim tutaj zgromadzonym.
23 sty 21:56
ABC: Hall proszę bardzo

, Mariusz ten sposób znam z rosyjskiej historii matematyki, gdzieś w
piwnicy zarzucona ale oni twierdzili że Tartaglia tak właśnie robił, wiem że obecnie wszyscy
biorą sumę i wz , Viete'a
23 sty 22:01
Mariusz:
... bo użycie sumy i wzorów Vieta jest wygodnym sposobem uzyskania równania rozwiązującego
W przypadku gdy równanie rozwiązujące nie ma pierwiastków rzeczywistych proponowałbym
licealiście zastosowanie trygonometrii do rozwiązania równania aby uniknąć liczb zespolonych
23 sty 22:08
Mariusz:
Rzeczywiście Rosjanie tak twierdzą
ale skoro chcemy się bawić w historię to może lepszą pozycją byłaby
Hieronymi Cardani Artis magnae sive de regulis algebraicis liber unus
ABC poszukaj tego , oczywiście bez znajomości łaciny trudno ci będzie przeczytać
ale wy pewnie jeszcze mieliście łacinę w szkole
23 sty 22:46