wykres
Oliwia: narysuj wykres y=x2 y=x2/2 y=3x
docelowo mam z calek obliczyc pole ale cos nie bardzo wychodzi mi znalezienie figury mimo tak
prostych wykresow
23 sty 20:16
Mila:

(0,0) tylko ten punkt wspólny
Sprawdź treść.
23 sty 20:24
Oliwia: obliczyc pola ograniczone krzywymi
23 sty 20:26
Mila:
Sprawdź zapis wzorów funkcji, może inna jest funkcja liniowa.
23 sty 20:32
Oliwia:

da sie to zrobic chyba tak bedzie wygladac ale co dalej z polem
23 sty 20:35
wredulus_pospolitus:

Miluś ... zapewne o obszar pomiędzy parabolami i ograniczony z góry przez prostą ... to jest w
sumie obszar pomiędzy tymi trzema krzywymi
23 sty 20:36
wredulus_pospolitus:
z polem

Obliczasz takie całki:
∫
0a (x
2 − x
2/2) dx + ∫
ab(3x − x
2/2)) dx
gdzie a,b to punkty przecięcia prostej z tymi parabolami
23 sty 20:38
Mila:
Tak, źle sobie narysowałam, masz rację Arturku
23 sty 20:41
Oliwia: czy policzylam dobrze pole wyjdzie 54?
23 sty 20:44
Mila:
Oliwia już wszystko wie?
23 sty 20:44
wredulus_pospolitus:
a skąd mamy wiedzieć czy dobrze policzyłaś ... pokaż swoje rozwiązanie ... sprawdzimy
23 sty 20:44
Mila:

A może ten obszar?
x
2=3x
x=0 lub x=3
x=0 lub x=6
Pole zaznaczonego obszaru:
| | 1 | |
0∫3(x2−x2/2) dx+3∫6(3x− |
| x2})dx= |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
=[ |
| x3]03+[ |
| x2− |
| x3]36=.... |
| | 6 | | 2 | | 6 | |
23 sty 21:25
Mila:
24 sty 20:01