asymptoty
Kamilka: | | 3x2−1 | |
Mam znaleźć asymptoty funkcji f(x)= |
| (o ile istnieją) i wyszło mi ukośna y=3x+6 i |
| | x−2 | |
pionowa obustronna x=2, ale patrząc na wykres to mi się wgl nie zgadza (mam to liczyć
granicami)
23 sty 19:12
Kamilka: Ah okej, kalkulator graficzny ogłupiał i pokazywał mi jakiś dziwny wykres, już działa, nieważne
23 sty 19:13
Jerzy:
Czy ty całą swoją wiedzę matematyczną opierasz na kalkulatorze ?
23 sty 19:40
Kamilka: Nie, ale zawsze sprawdzam na kalkulatorze, czy dobrze zrobiłam
23 sty 19:46
wredulus_pospolitus:
a na przyszłość, warto najpierw trochę przekształcić:
| 3x2 − 1 | | 3x2 − 6x + 6x − 12 + 13 | | 12 | |
| = |
| = 3x + 6 − |
| |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | |
i teraz zauważyć, że:
lim
x−>∞ f(x) = lim
x−>∞ (3x + 6)
| | 12 | |
limx−>2 f(x) = [ 12 − |
| ] |
| | ±∞ | |
oczywiście ... powyższe zapisy mają na celu sprawdzenie ... nie są one zbytnio 'poprawne
matematycznie'
23 sty 19:49
23 sty 19:49