układ równań zapytanie
student1: Rozwiąż w zależności od parametru p ∈ R układ równań
2x + 2y + pz = 0
px + 2y − 2z = 2
2x + py + 2z = −2
moje wyniki
1 1 rozw dla p∊R−{0,2,−2}
2 nieskonczenie wiele dla p∊{0,−2}
3 brak roz nie wystepuje
i dla p=2
x=2/0
y=−2/0
z=0
nie wiem jak mam rozumiec to p=2
23 sty 18:57
Mila:
W=p*(p2−4)
W=0 ⇔p=0 lub p=−2 lub p=2
W≠0 istnieje jedno rowiązanie
Badamy : Wx,Wy,Wz
Wx=p*(2p+4), Wx=0⇔p=0 lub p=−2
Oblicz Wy i Wz
Po kolacji wytłumaczę .
23 sty 19:27
student1: no to Wy=−2p2 Wz=0, znam założenie tylko ze dla p=2 nie ma pokrycia dla zadnego
23 sty 19:36
Mila:
1) Dla p∊R\{0,−2,2} dokładnie jedno rozwiązanie
============================
2) W=p*(p
2−4), W=0 dla p=0 lub p=2 lub p=−2
W
x=p*(2p+4), Wx=0⇔p=0 lub p=−2
W
y=p*(−2p−4) , W
y=0 dla p=0 lub p=−2
W
z=0 niezależnie od wyboru p
3 )p=0, W=0
| | 0 | |
z= |
| symbole nieoznaczone |
| | 0 | |
Nieskończenie wiele rozwiązań
4) p=−2
symbole nieoznaczone
Nieskończenie wiele rozwiązań
5)
p=2
| | 16 | |
x= |
| sprzeczność ,brak rozwiązań |
| | 0 | |
=================
6) Popatrz na układ , p=2
a)
2x + 2y + 2z = 0,
2x + 2y − 2z = 2
2x + 2y + 2z = −2
Pierwsze i trzecie równanie, mają takie same lewe strony a prawe inne. Sprzeczność.
Brak rozwiązań
b) p=0
2x + 2y + 0z = 0,
0x + 2y − 2z = 2,
2x + 0y + 2z = −2
y=−x, z=−x−1, x∊R
Nieskończenie wiele rozwiązań
c)
p=−2
2x + 2y −2z = 0,
−2x + 2y − 2z = 2,
2x +−2y + 2z = −2
Nieskończenie wiele rozwiązań
23 sty 20:20
student1: okej rozumiej juz wszystko dziękuję
23 sty 20:31
Mila:

Powodzenia.
23 sty 20:42