Wyznacz dziedzinę funkcji:
Hall: Wyznacz dziedzinę funkcji:
| 5x + 3 | |
W(x) = |
| |
| x3 + 3x2 − 9x +5 | |
23 sty 18:14
Bleee:
Mianownik ≠ 0
Liczysz
23 sty 18:26
Hall: No tak, ale jak to zrobić, gdy x jest do potęgi 3 (1 przykład), a gdy w mianowniku jest
wielomian (2 przykład)?
23 sty 18:28
Bleee:
Zauważ że w pierwszym jednym z pierwiastków będzie x=1... Dalej już będzie z gorki
23 sty 18:34
Bleee:
Tak samo zresztą w drugim przypadku
23 sty 18:34
Bleee:
Zawsze zaczyna się od szukania całkowitych pierwiastków, a te są dzielnikami wyrazu wolnego. No
i zaczyna się od sprawdzenia x=1 i x=−1 (bo to jest najłatwiej sprawdzić)
23 sty 18:35
Mila:
1)
w(x)=x
3 − 9x + 8
Pierwiastków szukamy w zbiorze dzielników liczby 8 : {±1,±2,±4,±8}
w(1)=1−9+8=0
x=1 jest pierwiastkiem tego wielomianu, można dalej tak szukać,
albo wykonać dzielenie.
⇔w(x) jest podzielny przez (x−1)
schemat Hornera : x=1
1 0 −9 8
1 1 −8 0
w(x)=(x−1)*(x
2+x−8)
x
2+x−8=0
Δ=33
| −1−√33 | | −1+√33 | |
x= |
| lub x= |
| |
| 2 | | 2 | |
| −1−√33 | | −1+√33 | |
D=R\{1, |
| , |
| } |
| 2 | | 2 | |
=========================
Drugie spróbuj sam, sprawdzę Twój wynik.
23 sty 18:48
Hall: | 7 | |
Ups popełniłem błąd W(x) = |
| |
| x3 − 9x2 +8 | |
Dzielnikiem też będzie 1?
c=1
1 | −9 | 0 | 8
1 | −8 | 1 | 9
Tak będzie wyglądał Horner, czy gdzieś błąd popełniłem?
23 sty 19:38
wredulus_pospolitus:
Hall ... popatrz na współczynniki przy potęgach
+1 .... −9 .... +8
suma daje 0
![](emots/2/pytajnik.gif)
no to x=1 JEST PIERWIASTKIEM
co do hornera −−− skąd na dole ta '1' pomiędzy −8 i 9
23 sty 19:51
Hall: 1 * 1 + 0
23 sty 19:56
wredulus_pospolitus:
A skąd to 1*1 + 0
![](emots/2/pytajnik.gif)
A nie 1*(−8) + 0
23 sty 20:02
Hall: Faktycznie, dziękuję.
23 sty 20:04
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz:
x3 − 9x2 + 8 = x3 − x2 −8x2 + 8x − 8x + 8 = x2(x−1) −8x(x−1) −8(x−1) =
= (x−1)(x2 − 8x − 8)
23 sty 20:04
Hall: O tak będzie mi łatwiej, a da się ten drugi przykład rozwiązać inaczej niż Hornerem?
23 sty 20:08
ABC: dać to się da ale najszybciej chyba dzielić ... możesz po znalezieniu jednego pierwiastka
ułożyć układ ze wzorów Viete'a dla równania 3−ego stopnia
23 sty 20:15
Hall: x1+ x2+ x3 =− ba
x1 * x2 * x3=− da
x1 * x2 + x1 * x3 + x2 * x3 = ca
Jak by wyglądał owy układ?
23 sty 20:18
ABC: wystarczą ci dwa pierwsze wzory, po znalezieniu że 1 jest pierwiastkiem, niech ona będzie x
3
dostajesz:
x
1+x
2+1=−3
x
1*x
2*1=−5
czyli x
1+x
2=−4 i x
1*x
2=−5
teraz z kolei możesz ze wzorów Viete'a drugiego stopnia że to są pierwiastki trójmianu
x
2+4x−5
a on się rozkłada (x−1)(x+5) i koniec
23 sty 20:26
ABC: indeksy mi powskakiwały do góry ale wiesz o co chodzi
![](emots/2/jezyk1.gif)
ostatecznie 1 pierwiastek podwójny a −5 pojedynczy
23 sty 20:27
Hall: Ojej zgadza się. Dziękuję tutaj wszystkim za pomoc!
23 sty 20:29