surjekcja, funkcja na i róznowartosciowosc
JakToZROBIC: Surjekcja.
Sprawdź czy podana funkcja jest "na" (jest surjekcja) i czy ma funkcję odwrotną oraz
różnowartościową.
f(x) = 3 −
3√x+2
y = 3−
3√x+2
dziele powyższe równanie przez / ( )
3
i
x+2=(3−y)
3
x=(3−y)
3−2
jest to f
−1
czyli funkcja ma funkcje odwrotną a jeśli ma funkcje odwrotną to jest różnowartościowa x
1≠x
2
i jest "na"
Czy dobrze to zrobiłem? Dlaczego funkcja jest "na" ? chodzi o to ,że funkcja jest NA gdy
przeprowadza zbor X na Y czyli po prostu równanie x = (jakieś liczby i literki tak jak w
równaniu powyżej)
tak? Może mi to ktoś wytlumaczyc?