matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W ciągu geometrycznym
anulka__1990:
W ciągu geometrycznym
1
a) a
2
=2 q=
3
oblicz piąty wyraz tego ciągu i sumę tych pięciu wyrazów
1
b) a
1
=−4 q=
2
oblicz sume szesciu wyrazów tego ciagu.Zapisz wzór ogólny tego ciągu c) a
4
=2 a
8
=32 wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu
17 lut 10:12
Julek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
17 lut 13:15