współrzędne biegunowe
Mo:

Cześć,
czy jest ktoś w stanie mi w miarę krok po kroku wytłumaczyć jak korzystać ze współrzędnych
biegunowych?
Mam taki przykład,
Za pomocą całki podwójnej obliczyć objętość bryły ograniczonej:
z = −1 −
√x2 + y2
x
2 + y
2 = 2x
z=0
Rysunek tyle o ile stworzyłam, nawet chyba wiem, który obszar policzyć, ale problem zaczyna się
z wyznaczeniem odpowiednich wartości r oraz φ.
tzn.
mamy x = rcosφ
y = rsinφ i jakobian J=r
Teraz jednak trzeba wyznaczyć zakres dla r i φ i nie mam pojęcia skąd go wziąć.
Chciałoby się powiedzieć, że dla r będzie: 0≤r≤1, bo tyle też wynosi promień walca, ale z
odpowiedzi wynika, że to się nie zgadza no i ten walec jest przesunięty od początku układu
współrzędnych, a jak rozumiem, by z tego skorzystać nie może być przesunięty, tak? A z φ to
kompletnie nie mam pojęcia jak na to spojrzeć.
Proszę serdecznie o pomoc w zrozumieniu tego.