Całka nieoznaczona
Mar12:
23 sty 17:20
wredulus_pospolitus:
x3+x2+x+1 = (x+1)x2 + (x+1) = (x+1)(x2+1)
więc na początek ... rozkład na ułamki proste
później całka z pierwszego ułamka będzie logarytmem a z drugiego (zapewne) arctg bądź także
logarytm, a może i tym i tym (zależy od licznika)
23 sty 17:22
ABC:
jeśli się nie pomyliłem to:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2x−4 | |
| = |
| |
| − |
| |
| |
| (x+1)(x2+1) | | 2 | | x+1 | | 4 | | x2+1 | |
i to już łatwo policzyć
23 sty 17:33
wredulus_pospolitus:
jeżeli to tak to opcja 3 odnośnie drugiego ułamka będzie
23 sty 17:52