ostrosłupy
nieumiemmaty: Podstawa ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma pole równe 25√3. Oblicz wysokość ściany bocznej
tego ostrosłupa, jeśli jego pole pow. całkowitej jest siedmiokrotnie większe od pola podstawy.
Udało mi się tyle obliczyć i nie wiem, czy dobrze to obliczyłam:
175√3=25√3+3*a2√34
150√3= 3a2√34
600√3=3a2√3
200√3=a2√3
600=3a2 200=a2
a=10√2
23 sty 17:04
wredulus_pospolitus:
| | a2√3 | |
A niby dlaczego +3 |
| |
| | 4 | |
Dlaczego zakładasz że ściany boczne są trójkątami równobocznymi

One NIE MOGĄ być trójkątami równobocznymi (bo wtedy P
c = 4*P
p, bo ściana boczna jest taka
sama co podstawa)
23 sty 17:08
nieumiemmaty: czyli jeżeli użyję wzoru
12ah to będzie dobrze

?
23 sty 17:12
wredulus_pospolitus:
tak ... będzie dobrze
najpierw wyznacz 'a' (znasz pole podstawy)
znając 'a' i znając wartość pola jednej ściany bocznej wyznaczasz 'h'
23 sty 17:13
nieumiemmaty: ok, obliczyłam i a=10, zaś h wyszło mi 10
√3, czy teraz dobrze obliczyłam
23 sty 17:25
wredulus_pospolitus:
dobrze
23 sty 17:28