Witajcie, pomożecie z całeczką niewłaściwą?
Franek: Witajcie, pomożecie z całeczką niewłaściwą?
arctg(√x−1)
Obliczylem całkę nieoznaczoną z tego i wyszło
x * arctg(√x−1) − 1/(2x * √x−1)
I nie wiem co dalej. Mam obliczyć pole tej funkcji z osią Ox dla x=<2
23 sty 15:54
wredulus_pospolitus:
źle Ci wyszła całka nieoznaczona
23 sty 15:59
wredulus_pospolitus:
Druga sprawa −−− jaka jest dziedzina funkcji f(x) = arctg(
√x−1)

Jak się oblicza całki niewłaściwe

(Podpowiedź: "lim" )
23 sty 16:01
wredulus_pospolitus:
∫arctg(
√x−1) dx = // s =
√x−1 ; 2s ds = dx // = ∫ 2s*arctg(s) ds =
| | s2 | | 1 | |
= s2arctg(s) − ∫ |
| ds = s2arctg(s) − ∫ 1 ds + ∫ |
| ds = |
| | 1+s2 | | 1+s2 | |
= s
2arctg(s) − s + arctg(s) = (x−1)arctg(
√x−1) −
√x−1 + arctg(
√x−1) =
= x*arctg(
√x−1) −
√x−1
23 sty 16:10