Matematyka Dyskretna
MatematykaDyskretna: Niech |A|=13, |B|=8, |A∩B|=4, |B∩C|=2, |A∩C|=2, |A∪B∪C|=19.
Które z własności nie może być spełniona.
1) |C|=5
2) |A∩B∩C|=4
3) |C|=4
4) |A∩B∩C|=2
5) |A∩B∩C|=0
z założeń wynika, że |A∪B| = 17,czyli |C| = {4;5;6} −> odpowiedzi 1 i 3 mogą być spełnione.
Wydaje mi się, że prawidłową odpowiedzą będzie "5)", ale "2)" też mi pasuje i nie wiem jak to
wykazać
Poproszę o pomoc ")
23 sty 15:50
wredulus_pospolitus:
Odpowiedź (3) pociąga za sobą poprawność odpowiedzi (4).
Tak, odpowiedź (5) także może zajść.
skoro |BnC| = 2 < 4 = |AnBnC| to odpowiedź (2) na pewno nie może zajść.
PS. To zadanie było jakiś czas temu
23 sty 15:58