Geometria analityczna
Tuzin: Obliczyć równania prostej prostopadłej do płaszczyzny D = (1, 1, −2) + ⟨(1, 1, 1),(2, −1, −1)⟩
i zawierającej punkt a= (0, 1, 8).
23 sty 14:55
wredulus_pospolitus:
prostą prostopadłą do płaszczyzny wyznaczasz poprzez wektor normalny do tejże płaszczyzny
(tenże wektor jest prostopadły do płaszczyzny) ... i teraz wystarczy podać taką prostą która
będzie zawierać punkt a
23 sty 16:05
Jerzy:
Wektor normalny płaszczyzny jest wektorm kierunkowym szukanej prostej.
Potrafisz go wyznaczyć ?
23 sty 16:13
Tuzin: nie
23 sty 16:48
Jerzy:
A(1,1,−2)
B(1,1,1)
C(2,−1,−1)
AB→ = ?
AC→ = ?
23 sty 16:53