Nierownosci
vedkav: Rozwiąż algebraicznie nierówność
więc robię tak
| 2x−2 | | 2x−2 | |
| >4 i |
| <−4 |
| x−4 | | x−4 | |
2x−2>4x−16 2x−2<−4x+16
−2x>−14 6x<18
x<7 x<3
ale też mianownik x−4 nie może być równy 0
Co dalej?
23 sty 14:49
Jerzy:
Po pierwsze nie "i" lylko "lub".
Na jakiej podstawie mnożysz obustronnie przez mianownik, jeśli nie znasz jego znaku ?
23 sty 14:57
Jerzy:
| 2x − 2 | | x − 1 | | x − 1 | |
| > 4 ⇔ |
| > 2 ⇔ |
| − 2 > 0 |
| x − 4 | | x − 4 | | x − 4 | |
23 sty 14:58
vedkav: A jak założę że x−4>0 to wtedy mogę pomnożyć obustronnie?
23 sty 15:02
Jerzy:
Nie, bo nie znamy znaku wyrażenia: x − 4. Możesz rozważać oddzielnie x − 4 > 0
lub x − 4 < 0 , ale to bez sensu ( więcej liczenia )
14:58 ... teraz wspólny mianownik.
23 sty 15:06
Jerzy:
Tzn tak, jak załoźysz x − 4 > 0 to możesz, ale potem musisz liczyc też dla x − 4 < 0
23 sty 15:07
vedkav: A gdyby pomonożyć obustronnie prez (x−4)2 czy wtedy byłoby okej?
23 sty 15:08
Jerzy:
Tak, wtedy jest OK.
23 sty 15:08
Jerzy:
Oczywiście wcześniej założenie: x ≠ 4 !
23 sty 15:09
vedkav: Okej to już wiem gdzie był mój błąd, dzięki wielkie
23 sty 15:10
Mila:
II sposób
D=R\{4}⇔
|2*(x−1)|>4|x−4| /:2
|x−1|>2|x−4| /
2 obie strony są nieujemne
x
2−2x+1>4(x
2−8x+16)
x
2−2x+1>4x
2−32x+64
3x
2−30x+63<0 /:3
x
2−10x+21<0
Δ=16
x=3 lub x=7
x∊(3,7)\{4}
========
23 sty 16:25