NIrówność średnich
Pytający:

Cześć, mam pytanie odnośnie zadania z optymalizacją.
Dany jest prostokątny arkusz kartonu o długości 80 cm i szerokości 50 cm. W czterech rogach
tego arkusza wycięto kwadratowe naroża (zobacz rysunek). Następnie zgięto karton wzdłuż linii
przerywanych, tworząc w ten sposób prostopadłościenne pudełko (bez przykrywki). Oblicz długość
boku wyciętych kwadratowych naroży, dla której objętość otrzymanego pudełka jest największa.
Oblicz tę objętość.
Chciałbym to rozwiązać za pomocą nierówności o średnich.
x+2h=80
y+2h=50
=======
x+y+4h = 130
Am≥Gm
przy czym równość zachodzi dla x=y=4h
i coś tutaj mi nie pasuje, bo odpowiedź to h=10
23 sty 14:33
ABC:
jakoś ty dziwnie to zadanie robisz
piszesz "równość zachodzi dla x=y=4h"
ale jeśli x=y to x+2h=y+2h , 80=50 i sprzeczność!
23 sty 15:16
Pytający: Więc jak się za nie zabrać?
23 sty 15:37
ABC:
to jest klasyczne zadanie na pochodne jeszcze z komunistycznego liceum pamiętam je
23 sty 15:43
Pytający: Ale właśnie chodzi o to aby użyć nierówności między średnimi
23 sty 16:11
wredulus_pospolitus:
x*y*h ma być maksymalne
więc:
(80−2h)*(50−2h)*h ma być maksymalne
pochodna i szukasz maksimum (które będzie dla h=10)
23 sty 16:21
Pytający:
wreduluspospolitus to wiem, ale tutaj chodzi o rozwiązanie z wykorzystaniem nierówności
między średnimi
23 sty 16:49
wredulus_pospolitus:
Pytałeś się jak się za to zabrać, to dostałeś odpowiedź.
Zauważ, że równości Am = Gm NIGDY nie będzie, ponieważ masz zadany warunek: x > y co wynika z
treści zadania.
Więc wracasz do funkcji wielomianowej stopnia 3.
23 sty 17:06
Pytający: Dziękuję za odpowiedź
23 sty 20:20