grupy
grupy:
W grupie skonczonej G, ktorej rzad jest potega dwojki, dane sa elementy a,b takie, ze element
aba jest odwrotny do elementu bab. Udowodnic, ze b=a−1.
|G|=2n
(bab)−1=b−1a−1b−1
b−1a−1b−1=aba /*b
a−1b−1=baba /*b
a−1=babab
Ale co dalej?
23 sty 14:00
Adamm: (ab)3 =e
(ab)2n−1*3 = e
(ab)2n−1=e
ab=e
23 sty 14:38
Adamm:
No to rozumowanie nie było wcale najlepsze
szczególnie przejście z przedostatniej do ostatniej linijki
(ab)2n = e i (ab)3 = e
Jeśli n jest parzyste, to 2n = 3k+1, i
(ab)2n = (ab)3k(ab) = ab = e
jeśli n jest nieparzyste, to 2n = 3k−1, i
(ab)2n = (ab)3k(ab)−1 = (ab)−1 = e
w każdym razie, b = a−1
23 sty 14:55
grupy:
A skad wiem, ze (ab)3=e?
23 sty 15:08
Adamm:
(aba)(bab) = e
(ab)3 = e
23 sty 15:09
grupy:
Dlaczego jesli n parzyste to 2n=3k+1; k∊{0, 1, 2,3 ,...}
n=2 to 4=3*1+1=3+1=4
n=4 to 16=3*2+1=6+1=7 (rownosc jest dla k=5, ale czemu nie robie po kolei od 2?)
Nie rozumiem jeszcze przejscia (ab)3k(ab) = ab = e.
23 sty 18:11
grupy: ?
23 sty 19:31
Adamm:
2n ≡ (−1)n (mod 3)
w zależności od parzystości mamy że
2n = 3k+1 lub 2n = 3k−1
23 sty 21:53
Adamm:
(ab)3 = e, więc (ab)3k = ((ab)3)k = ek = e
23 sty 21:53
grupy:
Ok. Dziekuje

A gdyby rzad G byl potega trojki albo potega piatki to jakie bylyby przystawania modulo?
23 sty 22:33
Adamm:
(3m)n ≡ 0 (mod 3)
(3m+1)n ≡ 1 (mod 3)
(3m+2)n ≡ 2n (mod 3) <− to już znamy
23 sty 23:50