Geometria analityczna
Tuzin : Obliczyć odległość odległość punktu a=(1,2,3) od Prostej P={(x,y,z)|2x+3y−z=0,−x+2y+3z+3=0}
23 sty 13:03
Jerzy:
1) Wektor kierunkowy prostej P
2) Płaszczyzna prostopadła do P
3) Punkt przebicia płaszczyzny B
4) Dlugość odcinka AB
Inny sposób:
1) Dowolny punkt na prostej P (M)
2) Pole równoległoboku rozpietego na wektorach MA→ oraz wektorze kierunkowym prostej.
3) Podzielić pole równoległoboku prze dłagośc wektora kierunkowego ( to wysokość
równoległoboku, czyli odległośc punktu od prostej)
23 sty 13:12
jc: Pierwszy sposób Jerzego, ale nieco inaczej.
Płaszczyzna prostopadła do prostej przechodząca przez a:
x=1+2s−t
y=2+3s+2t
z=3−s+3t
Przecięcie z prostą
2(1+2s−t)+3(2+3s+2t)−(3−s+3t)=0
−(1+2s−t)+2(2+3s+2t)+3(3−s+3t)+3=0
14s+t=−5
5s−4t=−15
(sprawdź!)
Znajdujemy s, t, podstawiamy i mamy x, y, z (współrzędne B).
23 sty 13:36