kombinatoryka
100ley: rzucono raz szescienna kostka, oblicz prawdopodobienstwo wyrzucenia nieparzystej liczby oczek,
jezeli wiadomo, ze wyrzucono liczbe oczek wieksza od trzech
no to tak na logike:
Ω = 6
liczby >3 na kostce to 4,5,6, a nieparzyste z nich to 5
czyli prawdopodobienstwo 1/6, taki huk, trzeba skorzystac z prawdopodbientwa warunkowego i
wychodzi jakis dziwny wynik 1/3 sprzeczy z intuicja
23 sty 12:41
Jerzy:
Prawdopodobieństwo warunkowe:
IΩ| = 6
A = (1,3,5)
B = (4,5,6)
A ∩ B = (5)
P(A) = 3/6 = 1/2
P(B) = 3/6 = 1/2
P(A ∩ B) = 1/6
| | P(A∩B) | | 1/6 | | 2 | | 1 | |
P(A/B) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | 1/2 | | 6 | | 3 | |
23 sty 12:51
100ley: no ja wiem, ale to jest nielogiczne
23 sty 12:53
Jerzy:
Jeśli masz wiedzę,że wyrzucono liczbę oczek większą od trzech ( 4,5,6 ),
to możemy przyjąć, że |Ω| = 3. Wsród nich jest tylko jedna nieparzysta, więc: P(A) = 1/3
23 sty 12:58
100ley: o, to juz brzmi sensownie, dziekuje
23 sty 13:15