grupy
grupy:
Dana jest grupa G rzedu 50 i jej podgrupy H < K < G takie ze grupa H ma rzad 10.
Udowodnic, ze K = H lub K = G.
23 sty 11:07
grupy:
Tutaj mamy |G|=50 oraz |H|=10.
H jest podgrupa G,czyli 10|50 (z tw. Lagrange'a).
23 sty 19:35
grupy:
Niech |K|=n
Zachodza takie zwiazki
(1) 10|50 i 10|n, to 10|(50+n)
(2) 10|50 i n|50, to nww(10,n)|50. Stad mam, ze n∊{5,10, 25, 50}.
Z (1) mam ze tylko pasuje n=10 lub n=50.
Zatem ostatecznie n=10 lub n=50.
Czyli K=H lub K=G.
dobrze?
23 sty 21:49
Adamm: dobrze
23 sty 22:05