grupy
grupy:
W grupie abelowej G dane sa elementy a,b rzedu 17 takie, ze ab≠e. Udowodnic, ze ab tez ma
rzad 17.
23 sty 10:57
grupy:
Tutaj mamy a17=e=b17 i ab≠e.
Mamy udowodnic, ze (ab)17=e, czyli a17b17=e.
Grupa jest przemienna, czyli ab=ba.
23 sty 19:31
Adamm:
Trzeba jeszcze pokazać że dla 1≤k<17 mamy
(ab)k ≠ e
niech k będzie najmniejszą taką potęgą że
(ab)k = e, to (ab)17 = (ab)n*k+r = (ab)r = e, 0≤r<k
z minimalności k, r = 0, i k|17, zatem k = 1, co byłoby sprzeczne z tym że
ab ≠ e
23 sty 21:59