,,,
tip: Cecha X w populacji ma rozkład trzypunktowy: P(X = 0) = p , P(X =1) = q ,
P(X = 2) =1− p − q . Wyznacz estymator parametrów p i q MNW.
Nazleży wyznaczać estymatory oddzielnie dla każdej zmiennej?
| | −p2+p−qp | |
L(0, 1, 2; p) = |
| |
| | 2 | |
| | −p2+p−qp | | p4*q | |
l(p) = ln L(0, 1, 2; p) = ln |
| = ln |
| <−−−−− nie do końca wiem czy to |
| | 2 | | 8 | |
przejscie jest legalne z zależonści na sumę/iloczyn logarytmów . Nawet jeśli nie traktuje tego
w ten sposób ot i tak nie wychodzi chyba tak jak powinno
i to coś nie pyka
Natomiast jakbym liczył od razu dla dwóch zmiennych to też coś tego nie widze
23 sty 01:19
tip: Dobra zupełnie niepotrzebnie ten ln i całość w sumie w niepamięć, tylko 1 pytanie czego dalej
nie wiem.
Funkcje wiarygodności zapisuje tak: L(0, 1, 2; p, q) i liczę potem pochodną po 2 zmiennych jako
szukanie maksimum ?
23 sty 01:51