Całki krzywoliniowe
Karolina: 1.Oblicz całkę krzywoliniową ∫((−x+y)dx + xdx) wzdłuż krzywej K': {x=rcost i y=rsint gdzie
t€[0;π/2]}.
2.Obliczyć pole |D| obszaru ograniczonego elipsą K={(x,y); x=acost, y=bsint, gdzie t€[0,2π]
a,b>0} .
Zupełnie nie wiem jak te zadania zrobić
Gdzie mogłabym znaleźć wyjaśnione takie zadania? Z góry bardzo dziękuję
23 sty 00:48
grzest:
1. Zakładam, że całka jest postaci:
∫((−x+y)dx + xdy)
x=rcost, dx=−rsint
y=rsint, dy=rcost
t∊[0;π/2].
∫((−x+y)dx + xdy) = ∫0π/2[(−rcost+rsint)(−rsint)+rcostrcost]dt =
=r2 ∫0π/2(cos2t−sin2t+sint cost)dt=
=r2 ∫0π/2(cos2t+1/2sin2t)dt= ...
Całki krzywoliniowe opracowane w sposób przystępny znajdziesz w Analizie Matematycznej w
Zadaniach Krysickiego i Włodarskiego, t 2.
23 sty 13:22
Karolina: Dziękuję
25 sty 19:31