szereg
Aleksander: ∑ √1{2n−1} − zbadaj zbieżność szeregu
Otóż mam pytanie jak za to się zabrać. Generalnie jak z kryterium Cauchy'ego wynika, że szereg
jest zbieżny jeśli granica pierwiastka stopnia n z wyrazu ogólnego jest mniejsza niż 1, a co w
przypadku, gdy jest równa 0? Szereg jest zbieżny?
22 sty 23:39
Aleksander: oczywiście szereg 1/(2n−1)
22 sty 23:53
ICSP:
2n − 1 < 2n
Ponieważ szereg ∑ 1/n jest rozbieżny to i szereg ∑ 1/(2n − 1) jest rozbieżny na mocy kryterium
porównawczego.
23 sty 00:05
Adamm:
Niekoniecznie, i ten szereg jest tego przykładem
ten szereg jest rozbieżny
z kryterium zagęszczania jest zbieżny wtedy i tylko wtedy gdy
| | 2n | |
szereg ∑ |
| jest zbieżny, a tego wyraz nie spełnia warunku koniecznego |
| | 2n+1−1 | |
zbieżności
23 sty 00:05
Aleksander: o dziękuję i tego mi było trzeba. Czyli jeśli granica wyjdzie mniejsza bądź równa 0 to warto
się upewnić innymi metodami?
23 sty 00:38
Adamm:
?
23 sty 00:45
Aleksander: z kryterium Cauchyego oczywiście
23 sty 00:52
wredulus_pospolitus:
ekhm ... ale przecież:
limn−>∞ n√an = lim n√1/(2n−1) = 1
23 sty 01:52
Aleksander: faktycznie, wpisałem do wolframa i faktycznie. Hmmm ale jak?
skoro ułamek do co jest pod pierwiastkiem zbiega do zera, to pierwiastek z tego też powinien
być równy 0?
23 sty 09:22
Aleksander: a dobra przypomniało mi się graniza z 1/n pierwiastka stopnia n przy n−>∞ = 1, nie było
pytania.
23 sty 09:23