Ekstrema lokalne funkcji
Kasia: Witajcie, proszę o pomoc

W jaki sposób wyznaczamy ekstrema lokalne funkcji y= f(x) przy wykorzystaniu pochodnej?
(Uwaga: napisz jakie własności pochodnej należy sprawdzić i na jakiej podstawie wyciągamy
wnioski
22 sty 23:28
student1: ekstremum lokalne bedzie wtedy gdy y'=0
a czy to bedzie f max czy f min jest zalezne od tego czy funkcja jest rosnaca czy malejaca i
jak sie zmienia
f jest rosnaca gdy y'>0
f jest malejaca gdy y'<0
22 sty 23:32
Janek191:
Można też skorzystać z II pochodnej funkcji
23 sty 10:16
PW: [student1]: ekstremum lokalne będzie wtedy gdy y'=0
To nieprawda, patrz funkcja y=x3.
Nie wątpię, że rozumiesz sens twierdzenia zwanego warunkiem koniecznym istnienia ekstremym
lokalnego, ale trzeba uważać na sformułowania.
23 sty 10:21