grupy
grupy:
Zalozmy, ze R jest dziedzina, element p∊R jest nierozkladalny oraz u∊R*. Udowodnic, ze element
q=up tez jest nierozkladalny.
22 sty 23:26
grupy: ?
24 sty 10:07
Adamm:
załóżmy że up = ab, gdzie a i b są nieodwracalne
wtedy p = a(bu)
gdyby bu był odwracalny, to istniałby c że
cbu = 1
cb = u−1
ucb = 1
i b byłoby odwracalne, sprzeczność dowodzi że bu jest nieodwracalny,
więc p jest iloczynem elementów nieodwracalnych, zatem jest rozkładalny,
sprzeczność z założeniem że up jest rozkładalny
więc up jest nierozkładalny
24 sty 11:24
Adamm:
poprawka
załóżmy że up = ab, gdzie a i b są nieodwracalne
wtedy p = (u−1a)b
gdyby u−1a był odwracalny, to istniałby c że
cu−1a = 1
i a byłoby odwracalne, sprzeczność dowodzi że u−1a jest nieodwracalny,
więc p jest iloczynem elementów nieodwracalnych, zatem jest rozkładalny,
sprzeczność z założeniem że up jest rozkładalny
więc up jest nierozkładalny
24 sty 11:26