dowod
kama:

Chyba źle myślę, albo nie widzę...
W ostrosłupie, o podstawie trójkąta równobocznego długości a, ściany boczne są trójkatami
| | 2√3 | |
prostokątnymi. Wykaż, że cosα= |
| |
| | 3 | |
α to kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
Rysunek niezbyt dobry, ale trójkąt ASC jest prostokatny, więc ds=0,5a
| | 1 | | a√3 | |
ds1=to |
| wysokości podstawy czyli |
| |
| | 3 | | 6 | |
co robię źle ?
22 sty 23:23
22 sty 23:27
ICSP: > *
22 sty 23:27
kama:

z takiego rysunku korzystałam cosα=ds1

s
22 sty 23:33
22 sty 23:34
kama: ICSP: czego nie widzę ?
22 sty 23:35
ICSP: Co wiesz o zbiorze wartości funkcji cosinus ?
| | 2√3 | |
Ile w przybliżeniu wynosi liczba |
| ? |
| | 3 | |
22 sty 23:36
kama: ZW+<−1,1>
drugie to 1,15, no ok nie zawiera się, ale co dalej ?
22 sty 23:39
kama: nie rozumiem, mam wrażenie że zadanie nie styka.
22 sty 23:39
ICSP: Nic.
Piszesz, że teza nie zachodzi i kończysz zadanie.
22 sty 23:41
kama: oki
23 sty 11:32