2 zadania z kombinatoryki.
Adam: 1. Rozmieszczono r = 31 kul w n = 5 komórkach. Ile jest wszystkich rozmieszczeń
i ile jest takich rozmieszczeń, że żadna komórka nie jest pusta?
2. Ile rozwiązań ma równanie x
1 + x
2 + x
3 + x
4 = 31 gdzie każde x
i jest nieujemną liczbą
całkowitą, a ile ma rozwiązań gdy każde x
i jest dodatnią liczbą całkowitą?
Proszę o pomoc z tymi dwoma zadaniami, za cholerę nie wiem jak się za nie zabrać
Snooopy: a jaki wzór?
![](emots/2/zeby.gif)
Jestem, delikatnie mówiąc, zielony, jeśli chodzi o kombinatorykę i za cholerę nie mogę jej
załapać