grupy
grupy:
Wyznaczyc wszystkie elementy stowarzyszone z 2 w Z20.
22 sty 22:22
grupy:
Z20*={1,3,7,9,11,13,17,19}
Elementy stowarzyszone z dwojka, czyli takie,ze 2|x i x|2.
Albo rownowaznie: x=2⋅20 y, gdzie y∊Z20*.
x=2⋅20 1=2
x=2⋅20 3=6
x=2⋅20 7=14
x=2⋅20 9=18
x=2⋅20 11=22=2
x=2⋅20 13=26=6
x=2⋅20 17=34=14
x=2⋅20 19=38=18
Ale 6, 14 i 18 nie dziela 2.
24 sty 10:08
Adamm:
muszą, bo 13, 17, 19 są odwracalne
24 sty 11:46
Adamm:
to dobre rozwiązanie
24 sty 11:47
grupy:
To co jest zlego w ponizszym rozumowaniu?
x∊{2,6,14,18}.
x|2 i 2|x.
np. dla x=6:
6|2, czyli 2:6=2*6−1=
ale 6 nie ma elementu odwrotnego w Z20
24 sty 13:21
Adamm:
2 też nie ma elementu odwrotnego
nie oznacza to że nie istnieje takie x, że 2*x = 6 i na odwrót
24 sty 13:33