Funkcje
vedkav: Wyznacz wartości parametru m ,dla których zbiorem rozwiązań danej nierówności jest przedział
(−2,0)
2
>m
x+2
jak podstawię za x=−2 to wychodzi źle, jak to przekształcić ? Proszę pomoc
22 sty 22:09
Eta:
założenia x ≠ −2
2
−m>0
x+2
2−mx−2m
>0
x+2
(x+2)(mx+2m−2)<0
parabola ramionami do góry więc : m>0
i przyjmuje miejsca zerowe −2 v 0
pierwsze x= −2 ( z pierwszego nawiasu
to drugie musi być równe zero czyli dla 2m−2=0 ⇒ m=1
22 sty 22:54
Mila:
Graficznie:
2
f(x)=
x+2
f(0)=1
Dla x∊(−2,0) wartości f(x) są większe od 1.
m=1
Rozwiąż nierówność :