Znajdź ekstrema bezwarunkowe funkcji dwóch zmiennych
ela: Znajdź ekstrema bezwarunkowe funkcji dwóch zmiennych
f(x,y)=y√x−y2−x+6y
1 Dziedzina
x=R Y=R
2 pochodne
f'x=12√xy−1 f'y=√x−2y+6
3 i tu już nie wiem jak się zabrać za rozwiązanie układu
22 sty 21:55
wredulus_pospolitus:
√x − 2y + 6 = 0 −> po podstawieniu −> −y = −6 −> y = 6 −> x = 36
22 sty 21:59
wredulus_pospolitus:
oczywiście jest błąd −−− y = 2√x ... ale już widzisz w jaki sposób to zrobić ... prawda ?!
22 sty 22:00
ela: nie bardzo...
22 sty 22:03
ela: no y mi wychodzi to y=2√x okej
22 sty 22:09
ela: ale nie wiem jak ten x wychodzi
22 sty 22:18
wredulus_pospolitus:
| | y | |
PODSTAW do drugiego równania za √x −> |
| wyznaczasz 'y' i później wyznaczysz 'x' |
| | 2 | |
22 sty 22:37
ela: okej wyszło że x=36 y=6
22 sty 22:50
ela: teraz fxx'= fyx'=12√x
fxy'= fyy'=−2
22 sty 22:53