ee
Mięsarz: Dwie wysokości trójkąta ABC zawierają się w prostych k: 5x−3y+5=0 oraz l: x+y−1=0.
Wiedząc ponadto ,że A(−2,1), wyznacz równania ogólne prostych, w których zawierają się boki
tego trójkąta.
22 sty 21:21
Mięsarz: Nikt nie wie?
22 sty 21:58
Eta:

Moja odp:
AB: 3x+5y+1=0
AC: x−y+3=0
BC: 7x+y−19=0
==============
22 sty 22:07
Mila:

k: 5x−3y+5=0 oraz l: x+y−1=0.
l: y=−x+1
Wysokości Δ przecinają się w jednym punkcie:
1) Prosta AB ⊥h
c
| | 3 | | −3 | | 1 | |
y=− |
| x+b i 1= |
| *(−2)+b, b=− |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
AB:
3x+5y+1=0
wsp. punktu B
B=(3,−2)
2) AC⊥h
b
AC: y=x+b i 1=−2+b, b=3
AC: y=x+3⇔
AC:
x−y+3=0
wsp. Punktu C
x=2, y=5
C=(2,5)
3) Pozostaje Ci równanie prostej BC
22 sty 22:17
Mięsarz: Dziękuję właśnie zrobiłem

Pozdrawiam i dobranoc
22 sty 22:21
Eta:
2 sposób
z warunku prostopadłość z wykorzystaniem wektorów
AB ⊥ k wektor k [5,−3] wektor AB [3,5]
AB: 3(x−xA)+5(y−yA)=0 ⇒ AB: 3(x+2)+5(y−5)=0
AB: 3x+5y+1=0
itd............
22 sty 22:22
Mila:
22 sty 22:41