Równanie trygonometryczne
Jacek: | | 2π | |
Rozwiąż równanie 4|cosx|+3= b*cos2x, jeśli wiesz, że jednym z jego rozwiązań jest |
| . |
| | 3 | |
22 sty 21:00
iteRacj@: | | 2π | |
Podstaw |
| do równania, wyliczysz w ten sposób b. |
| | 3 | |
22 sty 21:12
Jacek: | | 2π | |
Podstawiłem, rozpisałem warunki i b mi wyszło −1 lub 5, ponieważ cos |
| = −0.5 |
| | 3 | |
23 sty 16:19
Jacek: Dobrze?
23 sty 16:30
ite:
4|−0,5|+3= b*(−0,5)
co rozpisywałeś?
b= −10
23 sty 16:31
ite:
Dalej skorzystaj ze wzoru: cos(2x)=2cos2(x)−1
oraz cos2(x)=|cos(x)|2
czyli cos(2x)=2|cos(x)|2−1
23 sty 16:41