matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozklad na ulamki
Oliwia:
pomoze mi ktos w rozkladzie na ulamki proste 1/t
2
−1
22 sty 20:40
ford:
1
1
=
t
2
−1
(t−1)(t+1)
1
A
B
=
+
|*(t−1)(t+1)
(t−1)(t+1)
t−1
t+1
1 = A(t+1) + B(t−1) 1 = A*t + A + B*t − B 0*t +1 = (A+B)*t + A−B {A+B = 0 {A−B = 1 −−−−−−−−−−−−−− 2A = 1 |:2
1
A =
2
1
B = −
2
1
1/2
−1/2
=
+
(t−1)(t+1)
t−1
t+1
22 sty 20:45
ICSP:
1
2
1
t + 1 − (t − 1)
=
*
=
*
=
2
t
2
− 1
2
t
2
− 1
1
1
1
=
[
−
]
2
t − 1
t + 1
22 sty 20:46
Oliwia:
dziekuje
22 sty 21:35