geometria analityczna
vvool: Punkt A(−2,5( jest wierzchołkiem Δ równobocznego ABC, a punkt S(4,11)
jest środkiem okręgu wpisanego w ten Δ oblicz współrzędne wierzchołków B i C.
22 sty 20:03
the foxi:
AS=2SD, gdzie D jest środkiem boku naprzeciw wierzchołka A
2[6;6]=2[x
D−4;y
D−11]
[6;6]=[2x
D−8;2y
D−22]
2x
D−8=6 ⇒ x
D=7
2y
D−22=6 ⇒ y
D=14
D=(7;14)
AD=[9;9] ⇒a
AD=1 ⇒ a
CB=−1
równanie prostej przechodzącej przez punkt D:
y=−(x−7)+14=−x+21
dalej dokończysz?
22 sty 21:08
vvool: spróbuję ale na pewno mi to chwile zajmie
22 sty 21:12
Eta:

A ja tak z obrotu punktu A wokół punktu S o kąt 120
o otrzymam
B
a z obrotu punktu A o kąt 240
o otrzymam
C
Równania obrotu: ( kiedyś uczono w szkole średniej

B(x
',y
')
x'=(xA−xS)*cosα− (yA−yS)*sinα+xS
y'=(yA−yS)*cosα+(xA−xS)*sinα+yS
i mamy odp...........
wiedząc,że sin120
o= ... cos120
o =.... sin240
o=.... cos240
o=....
22 sty 22:33
vvool: A(−2,5)
D(7,14)
5=−2a+b
14=7a+b
9=9a
a=1
5=−2+b
b=7
y
AD=x+7
y
CB=−x+b, D(7,14)
14=−7+b
b=21
y
CB=−x+21
AD=[9;9]
haha no nie mam pomyslu na the foxi sposob zastanawialem sie ale brakuje mi
wiedzy widocznie jeszcze! ale trzeba to zmienic

niby cos kombinuje ale nieskutecznie i raczej sam nie wymysle dalej nic ale ogarnalem ten twoj
sposob z wektorow tylko co
dalej dajcie wskazowki to pokminie dalej bo brakuje mi punktu zaczepnego
23 sty 00:13
vvool: jeszcze jedno mi sie nasunelo do glowy jesli wyznaczyc prosta AC gdzie A(−2,5) C(xc,yc) i
potem
dlugosc odleglosci prostej od punktu dlugosc znam bo to jest rowne SD i bede mial 2 punkty czy
ma to sens?
23 sty 00:23
Satan: Eta, teraz to studia na pierwszym roku, na algebrze liniowej
23 sty 00:26